HNB smanjio kamatnu stopu na prekonoćne depozite

Bez autora
Mar 09 2011

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici odlučio smanjiti kamatnu stopu HNB-a na prekonoćne depozite banaka sa 0,5 na 0,25 posto. Odluka je donesena polazeći od kretanja kamatnih stopa na tržištu, te s namjerom da bankama plasiranje slobodne likvidnosti u druge instrumente bude atraktivnije u odnosu na deponiranje kod središnje banke, a time i korisnije za gospodarstvo. Uz to, naknada na izdvojeni kunski dio obvezne pričuve se ukida, kao što je već ranije učinjeno s naknadom za devizni dio obvezne pričuve. Na ovoj su sjednici razmotreni i najnoviji pokazatelji o novčanim i gospodarskim kretanjima, te stanje u bankovnom sustavu u zadnjem lanjskom tromjesečju. Također, prihvaćeno je izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su na kraju 2010. iznosile 10,66 milijardi eura, što je za 285 milijuna eura više nego krajem prethodne godine.

HNB smanjio kamatnu stopu na prekonoćne depoziteSavjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici odlučio smanjiti kamatnu stopu HNB-a na prekonoćne depozite banaka sa 0,5 na 0,25 posto, objavljeno je na web stranicama središnje banke.

Odluka je donesena polazeći od kretanja kamatnih stopa na tržištu, te s namjerom da bankama plasiranje slobodne likvidnosti u druge instrumente bude atraktivnije u odnosu na deponiranje kod središnje banke, a time i korisnije za gospodarstvo. Uz to, naknada na izdvojeni kunski dio obvezne pričuve se ukida, kao što je već ranije učinjeno s naknadom za devizni dio obvezne pričuve, poručuju iz HNB-a.

Na ovoj su sjednici razmotreni i najnoviji pokazatelji o novčanim i gospodarskim kretanjima, te stanje u bankovnom sustavu u zadnjem lanjskom tromjesečju. Također, prihvaćeno je izvješće o prošlogodišnjem upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su na kraju 2010. iznosile 10,66 milijardi eura, što je za 285 milijuna eura više nego krajem prethodne godine.

Savjet HNB-a suglasio se i s odlukama nadzornih odbora nekoliko banaka o imenovanjima predsjednika i članova uprava. Tako će u A štednoj banci malog poduzetništva d.d., Zagreb, predsjednik uprave biti Zvonko Agičić, a članica uprave Dubravka Filipčić; u Imex banci d.d., Split, članicom uprave ostaje Ružica Šarić; u Partner banci d.d., Zagreb, funkciju predsjednika uprave preuzima Jozo Matas; u Primorskoj banci d.d., Rijeka, predsjednik uprave i nadalje će biti Anto Pekić i član uprave Zdenko Šošić, a kao član uprave pridružit će im se i Marko Čičin-Šain.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik